Terug naar overzicht

Een aandachtspunt voor deurwaarderskantoren: denkt u eraan dat u zelf de nieuwe Btag-tarieven inricht? Deze dient u door te voeren in uw administratie bij de mutatiecodes voor exploten.

Dat kan handmatig of via een indexeringsfunctie (in OthoMatic op het menu van de jaarafsluiting). Let u er op dat er verschil bestaat tussen het percentage (bijv. 1,5%) en de indexeringsfactor (bijv. 1,015 bij 1,5%). In OthoMatic dient u het percentage in te voeren. Controleer daarna ook de resulterende tarieven i.v.m. mogelijke afrondingen. Verder is het mogelijk dat u in uw afrekentarieven afwijkende bedragen hebt vastgelegd richting uw opdrachtgevers, deze worden niet automatisch gewijzigd maar dient u handmatig aan te passen.

Als u een exploot aanmaakt voordat u de mutatiecodes indexeert én het exploot aanbrengt na die tijd, is het van belang rekening te houden met het onderstaande.

  • Als een exploot via de mobiele deurwaarders-app 'OthoRoute' wordt geboekt, wordt het tarief van het exploot bepaald op het moment van boeken. Deze exploten zullen dus geboekt worden tegen het nieuwe tarief.
  • Als een exploot niet via de app wordt geboekt, wordt het tarief al bepaald en vastgelegd op het moment van het aanmaken van het explootdocument. Deze exploten zullen dus geboekt worden tegen het oude tarief.

Bij het handmatig verwerken van exploten is het uiteraard altijd mogelijk om het te boeken tarief nog te wijzigen.